4 συμβουλές για να κάνεις την προπόνηση σου στο ποδόσφαιρο πιο αποτελεσματική

Το ποδόσφαιρο είναι χωρίς αμφιβολία το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων, πολλοί εκ των οποίων ασχολούνται με αυτό είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά. Το ίδιο που συμβαίνει με κάθε χόμπι ή επάγγελμα, ισχύει και για το ποδόσφαιρο. Η προπόνηση. Είναι το βασικότερο στοιχείο για την βελτίωση και την προσωπική και ομαδική μας επιτυχία. Μία σωστή προπόνηση μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις τα λάθη σου και να τα βελτιώσεις μέχρι τον επόμενο αγώνα, αλλά παράλληλα αποτελεί την προσωπική σου δοκιμασία καθώς κατά τη διάρκειά της πρέπει να θέτεις τους προσωπικούς σου στόχους ώστε να είσαι έτοιμος για το παιχνίδι.

Παρακάτω, έχουμε μαζέψει κάποιες μικρές συμβουλές τις οποίες μπορείς να κάνεις πράξη στην προπόνησή σου για να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα:

Μη δίνεις στον εαυτό σου δικαιολογίες

Το να έχεις την σωστή πνευματική κατάσταση είναι εξίσου σημαντικό με το να έχεις την σωστή φυσική κατάσταση. Το να «συνομιλείς» με τον εαυτό σου είναι εξίσου σημαντικό με το να επικοινωνείς με τους συμπαίκτες σου. Οπότε, μη δίνεις στον εαυτό σου δικαιολογίες για να δώσεις κάτι λιγότερο από το 100% των ικανοτήτων σου. Πάρε τα ρεπό σου για να εξασκηθείς μόνος σου, ή με κάποιον φίλο σου, κάτσε μετά το τέλος της προπόνησης για να δουλέψεις όλα όσα σε δυσκολεύουν με τον προπονητή σου, αν πείσεις τον εαυτό σου πως το θες πολύ, δεν θα το δουν μόνο οι συμπαίκτες σου, θα το δουν οι αντίπαλοι, και κυρίως ο εαυτός σου που το έχει περισσότερη ανάγκη.

Διάβασε από το σπίτι

Ρώτα τον προπονητή σου τι θα κάνετε στην επόμενη προπόνηση, συζήτησε μαζί του τις τεχνικές του, μην περιμένεις να μάθεις εκείνη την ώρα. Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου, έχεις το internet και άρα έχει ό,τι πληροφορία χρειάζεσαι για να μπορείς να βελτιωθείς. Δεν αρκεί μόνο να ξέρεις να περνάς την μπάλα, χρειάζεται να γνωρίζεις καλά τις τεχνικές και όλες τις στρατηγικές που μπορείς να εφαρμόσεις. Αν είσαι ενημερωμένος από πριν, στην προπόνησή σου θα έχεις χρόνο για να αφιερωθείς σε πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζεις.

Εξασκήσου στο να κάνεις τα πάντα γρήγορα

Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι στο οποίο διαρκώς «κυλάει». Δεν υπάρχει χρόνος για αργές κινήσεις και διχασμός μεταξύ μίας απόφασης. Πρέπει να μάθεις να είσαι γρήγορος σε κάθε πράγμα. Η γρηγοράδα μετράει τόσο στην κίνηση, όσο και στο τι πρέπει να κάνεις με την μπάλα από τη στιγμή που έρθει στα πόδια σου, και η προπόνησή σου είναι το σωστό σημείο εξασκηθείς. Δεν πρέπει να το αμελήσεις αφού η «γρηγοράδα» είναι χαρακτηριστικό όλων των καλών επαγγελματιών.

Δώσε στο σώμα σου τα σωστά καύσιμα

Η διατροφή σου επηρεάζει σημαντικά την επίδοσή σου. Τρεις ώρες πριν την προπόνηση, καλό είναι να καταναλώσεις ένα γεύμα το οποίο να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Καλό θα ήταν να μειώσεις την κατανάλωση των φυτικών ινών και των λιπαρών σε αυτό το γεύμα καθώς μπορεί να αναστατώσει το στομάχι σου.   

Φυσικά, τα παραπάνω είναι μόνο κάποιες στοιχειώδεις συμβουλές. Η μαγεία του ποδοσφαίρου είναι το πόσο απρόβλεπτο και περίπλοκο μπορεί να γίνει, και αυτό είναι μάλλον που απολαμβάνουν οι παίκτες.