Τα πιο σημαντικά ποδοσφαιρικά events στον κόσμο

Ο αθλητισμός είναι κάτι που όλοι μας αγαπάμε αφού μας χαρίζει μοναδικές στιγμές οι οποίες χαρακτηρίζονται από επιμονή, προσπάθεια, ευγενή συναγωνισμό και πίστη στον εαυτό μας. Το ποδόσφαιρο, προσθέτει στα παραπάνω την ομαδικότητα, την αίσθηση του ανήκειν, και γι’ αυτό είναι το πιο αγαπημένο ομαδικό σπορ όλου του κόσμου.

Κάθε χρόνο, γίνονται χιλιάδες αγώνες, σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Οποιοσδήποτε μπορεί να δει έναν αγώνα μεταξύ των τοπικών ομάδων, ή να απολαύσει έναν αγώνα μεταξύ των καλύτερων ομάδων του κόσμου. Για κάθε πόλη, χώρα, και ήπειρο, υπάρχουν ξεχωριστές διοργανώσεις και πρωταθλήματα, όμως στο παρόν θα ασχοληθούμε με τα πιο σημαντικά events.

Παγκόσμιο Κύπελλο

Από το 1930 και για κάθε 4 χρόνια, όλες οι χώρες οργανώνουν τις ομάδες τους για χάρη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Συγκεντρώνονται στην χώρα που επιλέγεται μέσω μίας αρκετά περίπλοκης διαδικασίας για να παίξουν ποδόσφαιρο, μία υπέροχη διαδικασία προώθησης του αθλητισμού αφού αυτή τη φορά, ποδοσφαιριστές από συχνά αντίπαλες ομάδες γίνονται συμπαίκτες για να εκπροσωπήσουν την χώρα τους. Αποτελεί μία πραγματικά απρόβλεπτη διαδικασία, κάτι που κάνει το Παγκόσμιο Κύπελλο άκρως διασκεδαστικό αφού όλη η οικογένεια θα βρεθεί μπροστά από την τηλεόραση να παρακολουθεί με αγωνία τους αγώνες.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Σε παρόμοιο στυλ με το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου των Ευρωπαϊκών χωρών συγκεντρώνονται για να επιλέξουν την νικήτρια ομάδα. Ιδρύθηκε το 1960 στην Πορτογαλία και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, ομοίως κάθε τέσσερα χρόνια. Σε αντίθεση με άλλα κύπελλα, το συγκεκριμένο διεξάγεται και για τις ποδοσφαιρικές ομάδες γυναικών από το 1991. Οι χώρες με τις περισσότερες νίκες είναι η Γερμανία και η Ισπανία έχοντας από τρεις νίκες η κάθε μία.

Champions League

To Champions League ξεκίνησε το 1955, και το όνομά του τα λέει όλα. Οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, εκτός από τα πρωταθλήματα της χώρας τους έχουν να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια του χρόνου και τους υπόλοιπους πρωταθλητές της Ευρώπης, και σε αντίθεση με τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο οποίος θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι περισσότερο τιμητικός, ο τίτλος του Champions League είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις ομάδες και την καριέρα των παικτών. Η ομάδα με τις περισσότερες νίκες μέχρι σήμερα, είναι η Ρεάλ Μαδρίτης.

Europa League

Η δεύτερη πιο δημοφιλής ευρωπαϊκή διοργάνωση έχει τις ομάδες των ομίλων που δεν κατάφεραν να φτάσουν στο Champions League να συμμετέχουν για να κερδίσουν ένα εξίσου πολυπόθητο κύπελλο. Η ιστορία του ξεκινάει από το 1971, αν και μέχρι τώρα έχει λάβει πολλές αλλαγές από την ονομασία του, το λόγκο, μέχρι και τους κανονισμούς που σχετίζονται με το ποιες ομάδες μπορούν να συμμετέχουν. Η ομάδα που κατέχει τα περισσότερα κύπελλα του Europa League σήμερα, είναι η Σεβίλλη με 5 τίτλους.

Copa America

Δημιουργήθηκε το 1916, κάνοντάς την, την παλαιότερη ποδοσφαιρική οργάνωση στον κόσμο που απευθύνεται σε εθνικές ομάδες. Διοργανώνεται από την λατινοαμερικάνικη Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και διεξάγεται επίσης κάθε τέσσερα χρόνια. Καθώς στη συγκεκριμένη διοργάνωση συμμετέχουν χώρες όπως η Βραζιλία και η Ουρουγουάη, μπορεί κανείς να καταλάβει το γιατί αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ποδοσφαιρικά κύπελλα του κόσμου. Έχει εξίσου τρομερό ενδιαφέρον η παρακολούθησή του, αν και οι αντιθέσεις μεταξύ των ομάδων αναφορικά με τις ικανότητές τους, είναι συχνά πολύ εμφανείς.

Οι διοργανώσεις που αναφέραμε παραπάνω, είναι ενδεικτικές καθώς είναι οι πιο γνωστές και σημαντικές του κόσμου. Αξίζει να αναφερθούν κύπελλα όπως το AFCON που λαμβάνει χώρα στην Αφρική, το Copa Libertadores de America της Νότιας Αμερικής, το Asian Football Cup για τις χώρες της Ασίας, και τέλος το Copa del Rey μεταξύ των ομάδων της Ισπανίας.

Εν τέλει, χαιρόμαστε που υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές για αυτούς που αγαπούν το ποδόσφαιρο αφού, κάθε φορά που τελειώνει ένας αγώνας, ανυπομονούμε για τον επόμενο.