Τέννις: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το τέννις είναι ένα συναρπαστικό άθλημα με συγκλονιστικούς αγώνες και μονομαχίες, φοβερό θέαμα και πολλή αγωνία. Εύκολα μπορεί να δει κανείς τη μαγεία του αν παρακολουθήσει λίγο, πόσο μάλλον αν έχει και κάποια σχέση με τα σπορ. Τα γήπεδα τέννις γεμίζουν με χιλιάδες θεατές στις εξέδρες στους μεγαλύτερους αγώνες και η ατμόσφαιρα είναι μοναδική.

Το τέννις παίζεται είτε μονό, δηλαδή ένας εναντίον ενός, είτε διπλό, δηλαδή δύο εναντίον δύο. Το μονό είναι και το πιο δημοφιλές. Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι τόσο δύσκολοι να τους μάθει κάποιος, το μόνο που θέλει εξοικείωση αρχικά είναι ο τρόπος με τον οποίο μετριούνται οι πόντοι, καθώς είναι κάπως ιδιαίτερος σε σχέση με άλλα αθλήματα.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πολλά επαγγελματικά τουρνουά σε κάμποσες χώρες όλου του κόσμου. Τα πιο σημαντικά τουρνουά είναι τα τέσσερα Grand Slam: το Αυστραλιανό Open στη Μελβούρνη, το Roland Garros στο Παρίσι, το Wimbledon στο Λονδίνο και το US Open στη Νέα Υόρκη. Το Αυστραλιανό Open και το US Open γίνονται σε σκληρή επιφάνεια, το Roland Garros σε χωμάτινη, και το Wimbledon σε γρασίδι.

Ανάλογα με την επιφάνεια υπάρχουν διαφορές, όπως η μπάλα έχει διαφορετική αναπήδηση και το παιχνίδι είναι πιο αργό ή πιο γρήγορο. Το παιχνίδι στο χώμα είναι και το πιο αργό. Στα Grand Slam συμμετέχουν οι καλύτεροι 128 τεννίστες του κόσμου. Ο νικητής των παραπάνω τουρνουά, εκτός από το κύπελλο και το χρηματικό έπαθλο, κερδίζει 2000 πόντους στην παγκόσμια κατάταξη.

Επίσης, υπάρχουν 10 τουρνουά Masters 1000 το χρόνο, των οποίων ο νικητής κερδίζει 1000 πόντους στην παγκόσμια κατάταξη και θεωρούνται τα πιο μεγάλα μετά τα Grand Slam. Έπειτα, υπάρχουν και αρκετά σημαντικά τουρνουά των 500 πόντων, και πιο χαμηλά των 250. Ακόμα πιο χαμηλά βρίσκεται η κατηγορία τουρνουά Challenger.

Το τέννις διανύει την καλύτερη περίοδο του, αφού στην ενεργό δράση βρίσκεται ο μεγαλύτερος τεννίστας όλων των εποχών, ο Ελβετός Roger Federer, με 20 τίτλους Grand Slam και πολλά άλλα ρεκόρ. Ακριβώς πίσω του βρίσκεται ο τρομερός Ισπανός Rafael Nadal με 17 τίτλους Grand Slam, και ακολουθεί ο Σέρβος Novak Djokovic με 13 τίτλους, και οι δύο επίσης στην ενεργό δράση. Ακόμα, υπάρχουν αρκετοί άλλοι εξαιρετικοί παίχτες, ώστε ο ανταγωνισμός να είναι πολύ σκληρός. Στις γυναίκες επίσης το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, με τη θρυλική Αμερικανίδα Serena Williams των 23 τίτλων Grand Slam να αγωνίζεται ακόμα.

Αν θέλετε να ασχοληθείτε εσείς οι ίδιοι με το τέννις, είναι μία από τις καλύτερες γυμναστικές για το σώμα και τη φυσική κατάσταση, και συνάμα ιδιαίτερα απολαυστικό και ευχάριστο, ώστε να γίνει το χόμπι σας. Όσοι έχετε ασχοληθεί με το βόλεϋ ή το ποδόσφαιρο, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν κάποια κοινά σημεία.

Το τέννις είναι ένα σπορ για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, τη φυσική τους κατάσταση και τα οικονομικά τους. Όλοι λοιπόν μπορούν να μάθουν και να παίξουν τέννις, αλλά γενικά να ξέρετε ότι είναι πιο δύσκολο από ότι φαίνεται, διότι απαιτεί υψηλή συγκέντρωση, στρατηγική, αυτοέλεγχο και ψυχολογία, τέλειο συντονισμό των κινήσεων, σωστό timing και πολλά διαφορετικά χτυπήματα.

Ενώ λοιπόν για να μάθετε τα βασικά δεν είναι τόσο δύσκολο, αν θέλετε να ανεβάσετε επίπεδο θα πρέπει να ασχοληθείτε πιο πολύ και καλό θα ήταν να κάνετε τακτικά προπονήσεις και να παίζετε συχνά. Το τέννις θέλει υπομονή και αφοσίωση, καθώς είναι ένα απαιτητικό άθλημα, αλλά θα δείτε ότι θα σας ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο.