Σκι: πληροφορίες για τα είδη και τους αγώνες

Το σκι είναι το πιο δημοφιλές χειμερινό άθλημα που γίνεται πάνω σε πλαγιές με χιόνι. Είναι μία εξαιρετική μορφή άσκησης για το σώμα και τη φυσική κατάσταση, που μας φέρνει σε επαφή με τον ήλιο και τον καθαρό αέρα.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα διάφορα είδη σκι και πρωταθλήματα που υπάρχουν σε επαγγελματικό αγωνιστικό επίπεδο. Τα περισσότερα είδη περιλαμβάνονται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ επίσης διοργανώνονται ξεχωριστά για το κάθε ένα Παγκόσμια Κύπελλα.

  1. Αλπικό σκι: Το αλπικό σκι(alpine skiing ή downhill) είναι το πιο γνωστό είδος σκι, με το οποίο ασχολούνται ερασιτεχνικά και μαθαίνουν πολλοί άνθρωποι σε χιονοδρομικά κέντρα. Στην ουσία πρόκειται για κατάβαση μιας πλαγιάς με χιόνι με ειδικά πέδιλα με δέστρες, στις οποίες είναι πλήρως δεμένα τα πόδια.

Το αλπικό σκι περιλαμβάνει αγώνες σε πίστες που υπάρχουν τοποθετημένα κοντάρια για σλάλομ, όπου οι διαγωνιζόμενοι κατεβαίνουν την πίστα ζιγκ- ζαγκ και προσπαθούν να κάνουν τον καλύτερο χρόνο, ή και αγώνες κατάβασης χωρίς σλάλομ. Το σλάλομ είναι το πιο δημοφιλές και επίσης χωρίζεται σε υποκατηγορίες, ανάλογα με την πίστα, το μέγεθος των στροφών και την ταχύτητα που αναπτύσσουν οι σκιέρ.

O Αυστριακός σκιέρ Marcel Hirscher είναι ο πιο επιτυχημένος των τελευταίων ετών στο σλάλομ, έχοντας κατακτήσει 7 συνεχόμενους παγκόσμιους τίτλους από το 2012 μέχρι και το 2018.

Μία άλλη κατηγορία του αλπικού σκι είναι και το freestyle skiing. Πρόκειται για ένα πολύ θεαματικό σπορ που περιλαμβάνει άλματα και φιγούρες, όπως κωλοτούμπες και περιστροφές, θυμίζοντας τα κόλπα του skate, του freestyle motocross και των παρεμφερών εξτρίμ αθλημάτων. Οι πίστες είναι ανώμαλες με λοφάκια, με μεγάλα άλματα ή ράμπες που σχηματίζουν ημικύκλιο.

  1. Nordic skiing: Έπειτα υπάρχει η κατηγορία Nordic. Η διαφορά με το αλπικό σκι σε αυτό το είδος είναι ότι τα πόδια δεν είναι πλήρως δεμένα στα πέδιλα, αλλά η φτέρνα είναι ελεύθερη.

Το Nordic περιλαμβάνει το cross- country skiing, του οποίο το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι αθλητές πρέπει να μετακινούνται μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια των λιφτ ή οποιοδήποτε άλλου μέσου.

Το πρώτο είδος cross- country skiing είναι το ski touring, το οποίο πραγματοποιείται εκτός πίστας και χιονοδρομικών κέντρων. Οι αθλητές συναντούν ανώμαλα και ανηφορικά εδάφη, εκτός από κατηφορικά. Η μπότα όπως είπαμε είναι ελεύθερη στο πίσω μέρος της φτέρνας και τους επιτρέπει να περπατάνε με τα πέδιλα και τα μπατόν.

Το δεύτερο είδος cross- country skiing είναι το groomed- trailed skiing. Εδώ έχουμε πίστες με ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια με στρωμένο περιποιημένο χιόνι, πάνω στα οποία μπορεί να κινείται ο σκιέρ με τον κλασικό τρόπο, ή σπρώχνοντας δεξιά- αριστερά, περίπου όπως στο ice-skating.

Η δεύτερη κατηγορία του Nordic είναι το άκρως εντυπωσιακό ski jumping, το οποίο στην ουσία είναι ένα γιγαντιαίο άλμα με τα σκι. Οι σκιέρ αρχικά κατεβαίνουν ένα μεγάλο κατηφορικό διάδρομο και στη συνέχεια συναντούν ένα τεράστιο λόφο, από όπου εκτελούν το άλμα και προσγειώνονται πάλι σε ειδικό διάδρομο. Τα μεγαλύτερα άλματα ξεπερνούν τα 200 μέτρα, αφήνοντας μας με το στόμα ανοιχτό!

  1. Τelemark skiing: Τέλος, υπάρχει το telemark, που ενσωματώνει στοιχεία από το αλπικό και το Nordic.