Προπονητικός εξοπλισμός ποδοσφαίρου: τι αξεσουάρ θα χρειαστείτε

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται για μία προπόνηση ποδοσφαίρου. Θα καταλάβετε λοιπόν καλύτερα πώς ακριβώς γίνεται η προπόνηση στις ακαδημίες, αλλά και θα σας είναι χρήσιμο εφόσον παίζετε ποδόσφαιρο συχνά και θέλετε να ανεβάσετε το επίπεδό σας. Τα αξεσουάρ που υπάρχουν είναι πάρα πολλά, γι αυτό και δε θα τα αναφέρουμε όλα, αλλά τα πιο σημαντικά κατά την άποψή μας.

Ας αρχίσουμε από τα αυτονόητα, θα χρειαστείτε παπούτσια ποδοσφαίρου, σορτσάκια, φανέλες, κάλτσες, και φυσικά μπάλα ποδοσφαίρου. Προτιμήστε μία μπάλα καλής ποιότητας και όχι μία φθηνή, διότι κάνει μεγάλη διαφορά στην αναπήδηση και στην όλη αίσθηση, και έτσι η προπόνησή σας θα είναι και πιο εύκολη αλλά και πιο ευχάριστη. Επίσης, θα χρειαστείτε μία τρόμπα για να φουσκώνετε τη μπάλα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για τους τερματοφύλακες, απαραίτητα βέβαια είναι και τα γάντια.

Έπειτα, απαραίτητη είναι ειδική μεγάλη τσάντα(ή σακίδιο), μέσα στην οποία θα κουβαλάτε όλο τον εξοπλισμό, καθώς θα χρειάζεστε να έχετε αρκετά πράγματα μαζί σας. Πολύ θετικό ακόμα θα ήταν να έχετε ένα παγούρι, αφού θα χρειάζεται να πίνετε συχνά νερό και θα διατηρείται δροσερό. Ακόμα, εφόσον θέλετε να προπονηθείτε στο δικό σας χώρο, μπορείτε να αγοράσετε μεταφερόμενο τέρμα με δίχτυ.

Στο παιχτικό κομμάτι, απαραίτητη για ασκήσεις για τη βελτίωση της τεχνικής και της φυσικής κατάστασης είναι μία σκάλα προσαρμογής και ισορροπίας. Η σκάλα τοποθετείται κάτω στο δάπεδο και χρησιμοποιείται για διάφορες ασκήσεις, όπως πατώντας εναλλάξ με κάθε πόδι δεξιά- αριστερά μέσα στα κενά. Βοηθάει πολύ στο συντονισμό των ποδιών και στα σπριντ.

Επίσης, βασικά για προπόνηση είναι τα κοντάρια ασκήσεων, με τα οποία μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε σλάλομ, και οι κώνοι, με τους οποίους μπορούν να γίνουν πολλών ειδών ασκήσεις για βελτίωση της τρίπλας και της κίνησης με τη μπάλα. Οι ασκήσεις με κοντάρια και κώνους θα σας βοηθήσουν πολύ στην ταχύτητα και στην αντοχή σας, αφού συνήθως είναι πιο υψηλής έντασης. Παρόμοιες ασκήσεις μπορούν να γίνουν επίσης με ειδικά δαχτυλίδια.

Σχετικά με τη βελτίωση του σουτ, ένα πολύ καλό αξεσουάρ είναι η ζώνη εκμάθησης σουτ. Η ζώνη φοριέται στη μέση σας και έχει κορδόνι το οποίο ενώνεται με ένα δίχτυ, μέσα στο οποίο μπαίνει η μπάλα. Έτσι, μπορείτε μόνοι σας να εξασκήσετε το σουτ σας όσο θέλετε. Για την εξάσκηση της κεφαλιάς επίσης υπάρχει ειδικό προπονητικό σετ που στερεώνεται πάνω στο δοκάρι του τέρματος και η μπάλα κρέμεται με κορδόνι.

Όσον αφορά την πάσα, το καλύτερο αξεσουάρ για βελτίωση της ακρίβειας είναι το προπονητικό εμπόδιο πάσας, το οποίο καρφώνεται στο χόρτο. Το εμπόδιο είναι στενό και κοντό, με πλάτος το πολύ μισό μέτρο και είναι καμπυλωτό ή σε σχήμα “π”.

Ένα άλλο καταπληκτικό αξεσουάρ που μπορείτε να αγοράσετε εάν θέλετε να βελτιώσετε την ταχύτητά σας, τα σπριντ και τη φυσική κατάστασή σας είναι το αλεξίπτωτο αντίστασης. Πρόκειται για αλεξίπτωτο που φοριέται στην μέση και ανοίγει όταν επιταχύνετε, δημιουργώντας αντίσταση.

Αυτά λοιπόν είναι τα πιο χρήσιμα αξεσουάρ για μία προπόνηση ποδοσφαίρου. Μην ξεχάσετε πάντα να κάνετε προθέρμανση με τρέξιμο και διατάσεις, καθώς και διαλείμματα μεταξύ των ασκήσεων.