Ποδηλασία: Ο απαραίτητος εξοπλισμός για ασφαλείς βόλτες

Η ποδηλασία είναι ένα από αυτά τα αθλήματα που, για όσους ασχολούνται μπορούν να σου πουν πως δεν είναι μόνο ένας τρόπος μετακίνησης ή άθλησης, αλλά μετά από κάποιο σημείο γίνεται τρόπος ζωής.

Μπορεί εξαρχής για κάποιον αρχάριο να φαίνεται επικίνδυνο και ενδεχομένως να μας κάνει να διστάζουμε, μα είναι κάτι που μαθαίνεται εύκολα αν έχουμε λίγη επιμονή. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, μας προσφέρει τη δυνατότητα της εύκολης μετακίνησης ενώ παράλληλα κάνουμε εξαιρετική γυμναστική, και σίγουρα μας αφήνει να απολαμβάνουμε τη φύση και το περιβάλλον γύρω μας χωρίς παρωπίδες. Τι καλύτερο;

Φυσικά, όπως και άλλα σπορ η ποδηλασία απαιτεί ένα συγκεκριμένο εξοπλισμό για να εγγυηθεί την ασφάλειά μας. Όταν βρίσκεσαι στο δρόμο, πρέπει να είσαι σίγουρος πως έχεις ό,τι χρειάζεσαι.

Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς το πετάλι.

Κράνος

Η ασφάλεια μας είναι πάνω από κάθε άλλη άνεση, έτσι ένα καλό κράνος είναι σημαντικό, αφού σε αντίθεση με το αυτοκίνητο, δεν σε περιβάλλει κάτι που θα σε προστατέψει από το εξωτερικό περιβάλλον σε περίπτωση ατυχήματος.

Φώτα

Μετακινούμενος το βράδυ σε ένα τόσο μικρό όχημα πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να φαίνεσαι σε απόσταση από άλλα οχήματα, και κυρίως τα αυτοκίνητα. Ένα ζευγάρι φώτα αρκούν για να σε κάνουν ορατό τις νυχτερινές ώρες.

Εξολκέας ελαστικών

Μπορεί να «πάθεις» λάστιχο ανά πάσα στιγμή, έτσι πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και για αυτή την περίπτωση. Προκειμένου να βγάλεις το ελαστικό, θα χρειαστείς τον εξολκέα σου. Πιθανότατα ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα στο kit σου.

Σαμπρέλα

Μία έξτρα σαμπρέλα στην τσάντα σου μπορεί να σου φανεί εξίσου χρήσιμη με τον εξολκέα. Εξάλλου, σε συμφέρει περισσότερο από το να προσπαθήσεις να φτιάξεις το λάστιχο με ένα μπάλωμα.

Τρόμπα

Μία μικρή τρόμπα στην τσάντα σου, μπορεί να καταλάβει λίγο περισσότερο χώρο, αλλά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στην περίπτωση που το λάστιχο ξεφουσκώσει και εσύ βρίσκεσαι σε κάποιο απόμακρο σημείο που δεν είναι εύκολο να βρεις βοήθεια. Ίσως να μην θες να κουβαλήσεις κάτι τέτοιο μέσα στην πόλη, αλλά στην εξοχή επιβάλλεται.

Παγούρι

Η ποδηλασία είναι αρκετά κουραστική, και αυτό σημαίνει πως θα ιδρώνεις, και επομένως θα χρειάζεται να πίνεις αρκετό νερό για να μην αφυδατωθείς, κάτι το οποίο όχι μόνο μπορεί να σε κουράσει, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδες και άλλα συμπτώματα που να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα όσο θα βρίσκεσαι πάνω στο ποδήλατο. Ένα παγούρι που θα κρατάει το νερό σου παγωμένο, είναι απαραίτητο για κάθε φορά που βγαίνεις έξω με το ποδήλατό σου.

Κλειδαριά

Με τις καταγγελίες για κλεμμένα ποδήλατα να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, αφού είναι πολύ δύσκολο να τα εντοπίσεις αν κλαπούν, θυμήσου να κυκλοφορείς πάντα με μία κλειδαριά. Σε περίπτωση που χρειαστεί να σταθμεύσεις κάπου όπου δεν θα μπορείς να επιβλέψεις το ποδήλατό σου, μία κλειδαριά θα σε γλιτώσει από μπόλικη ανησυχία.

Σωστός ρουχισμός

Μπορεί να μην φαίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, όμως ο ρουχισμός σου όσο βρίσκεσαι στο ποδήλατο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να υπολογίζεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την διαδρομή που θα κάνεις. Σε ζεστές συνθήκες χρειάζεσαι ρούχα που θα απορροφούν τον ιδρώτα σου και θα σε κρατούν δροσερό, ενώ όταν έχει κρύο ή βρέχει πρέπει να φοράς τα ανάλογα αδιάβροχα και ισοθερμικά ρούχα.

Μην το καθυστερείς λοιπόν, φτιάξε τη λίστα σου, προμηθεύσου τα απαραίτητα, και ξεκίνα τις μαγευτικές βόλτες σου στην εξοχή ή την πόλη.