Ποδηλασία: γενικές πληροφορίες και συμβουλές για αρχάριους

Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να εξοικειώσουμε τους αναγνώστες μας με το άθλημα της ποδηλασίας. Για όσους δε γνωρίζουν, θα αναφέρουμε τα σημαντικότερα events που λαμβάνουν χώρα στους επαγγελματικούς αγώνες ποδηλασίας, και στη συνέχεια θα αναφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα.

Κάθε χρόνο συμβαίνουν αρκετοί θα λέγαμε αγώνες ποδηλασίας σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να μην είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα, αλλά έχει κοινό και ολοένα και περισσότερος κόσμος αρχίζει να ασχολείται και να παρακολουθεί. Είναι σίγουρα ένα από τα βασικά αθλήματα που αφιερώνεται επαρκής τηλεοπτική κάλυψη, όπως θα δείτε και στο κανάλι του Eurosport. Επίσης, σε όλες τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες στοιχημάτων για αθλήματα πλέον θα βρείτε και την ποδηλασία.

Υπάρχουν τεσσάρων ειδών ποδηλατικοί αγώνες. Πρώτον, είναι οι αγώνες που ολοκληρώνονται σε μία μέρα. Δεύτερον το time trial, όπου οι αθλητές αγωνίζονται μόνοι τους ή με άλλον έναν ποδηλάτη σαν ομάδα και προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο χρόνο. Τρίτον είναι τα stage races, δηλαδή αγώνες πίστας που διαρκούν πολλές ημέρες και γίνονται αρκετοί αγώνες. Τέλος, υπάρχουν και οι μαραθώνιοι, δηλαδή αγώνες πολύ μεγάλων αποστάσεων που διαρκούν επίσης πολλές μέρες.

Οι σημαντικότεροι αγώνες είναι οι 3 αγώνες πίστας ανδρών Grand Tour που γίνονται κάθε χρόνο: το Tour de France, το Giro d’ Italia και το Vuelta a Espana. Οι αγώνες διαρκούν 3 εβδομάδες, με δύο μόνο ημέρες ξεκούρασης για τους αθλητές. Περιλαμβάνουν αγώνες σε βουνά με ανηφόρες και κατηφόρες, σε επίπεδες πίστες, και επίσης time trials(ομαδικά και μη). Το παλαιότερο πρωτάθλημα με το μεγαλύτερο κύρος είναι το Tour de France, που πραγματοποιείται τον Ιούλιο.

Νικητής αναδεικνύεται ο ποδηλάτης που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς συνολικά. Την τελευταία δεκαετία, οι αθλητές με τους περισσότερους τίτλους σε Grand Tour είναι ο Ισπανός Alberto Contador με 7 τίτλους και Βρετανός Chris Froome με 6 τίτλους. Ο Αμερικανός θρύλος Lance Armstrong κατέκτησε 7 συνεχόμενα Tour de France από το 1999 έως το 2005, αλλά δυστυχώς του αφαιρέθηκαν όλοι οι τίτλοι, αφού παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών που βελτίωναν την απόδοσή του.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορείτε και εσείς να ξεκινήσετε να κάνετε ποδήλατο, ή να μάθετε στα παιδιά σας. Είναι μία πολύ καλή άσκηση που βοηθάει στη διατήρηση του φυσιολογικού μας βάρους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πιο πρακτικά ως μέσο μεταφοράς και μας φέρνει σε επαφή με τη φύση.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι δύσκολο ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρο να μάθετε ποδήλατο. Προτιμήστε ένα mountain ποδήλατο και αγοράστε οπωσδήποτε ένα κράνος. Επίσης, σημαντικό είναι να βρείτε κάποιον που ξέρει, ώστε να σας βοηθήσει στα πρώτα βήματα. Επιλέξτε ένα επίπεδο δρόμο με λίγη κίνηση. Το γρασίδι είναι επίσης πολύ καλή ιδέα και θα κάνει τις τυχόν πτώσεις σας πιο μαλακές.

Βεβαιωθείτε ότι η σέλα είναι ρυθμισμένη ώστε τα πέλματά σας να ακουμπάνε κάτω στο έδαφος με τεντωμένα πόδια. Αρχικά προσπαθήστε να ισορροπήσετε χωρίς να ακουμπάνε τα πόδια κάτω και να τσουλάτε χωρίς πετάλια. Ο παρτενέρ σας θα τρέχει μαζί σας κρατώντας και σπρώχνοντας τη σέλα, και σε περίπτωση που πάτε να πέσετε θα σας κρατήσει από την μέση. Για μικρά παιδιά αρχικά θα χρειαστούν βοηθητικές ρόδες.

Έπειτα δοκιμάστε με τα πετάλια και εξοικειωθείτε να κοιτάζετε μπροστά που πηγαίνετε και όχι κάτω. Προσπαθήστε με το βάρος σας να ελέγξετε την κλίση που παίρνει το ποδήλατο δεξιά και αριστερά, ιδιαίτερα στις στροφές. Τέλος, φρενάρετε πάντα ομαλά.