Πεζοπορία: Τι πρέπει να πάρετε μαζί σας

Η πεζοπορία είναι μία πολύ ευχάριστη αλλά και συνάμα ιδιαίτερα υγιεινή και ψυχοθεραπευτική δραστηριότητα. Μας φέρνει κοντά στη φύση και μας απαλλάσσει από το στρες και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα ιδανική για πεζοπορία, αφού έχει εξαιρετικό κλίμα και πανέμορφα φυσικά τοπία: βουνά, ποτάμια, δάση, φαράγγια, όλα με εκπληκτική χλωρίδα και πανίδα.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός που θα πρέπει να έχετε μαζί σας αν θέλετε να κάνετε πεζοπορία, ο οποίος βέβαια ποικίλει ανάλογα με το μέρος, την εποχή και τη διάρκεια της πεζοπορίας.

Ρουχισμός: Απαραίτητα για την πεζοπορία είναι τα ειδικά πεζοπορικά μποτάκια, τα οποία προστατεύουν επαρκώς τους αστραγάλους σε περίπτωση στραβοπατήματος σε ανώμαλο έδαφος, είναι αντιολισθητικά και παρέχουν προστασία από το κρύο και το νερό. Το νούμερο που θα πάρετε είναι καλό να είναι και λίγο μεγαλύτερο από το κανονικό σας, ώστε να κινούνται άνετα μέσα οι πατούσες σας. Σε μέρη με χιόνι, λάσπες και ποτάμια συνίσταται να έχετε μαζί σας και ειδικές γκέτες που εφαρμόζονται πάνω από τα παπούτσια.

Επίσης, θα χρειαστείτε ένα μεγάλο σακίδιο πεζοπορίας που θα φοράτε στην πλάτη σας και θα έχετε όλα τα πράγματα που χρειάζεστε. Αν σκοπεύετε να κάνετε μεγάλη πεζοπορία αρκετών χιλιομέτρων, τότε προτιμήστε ακόμα μεγαλύτερο σακίδιο.

Ακόμα, θα πρέπει φυσικά να έχετε όλα τα απαραίτητα ρούχα και αξεσουάρ που προστατεύουν από τον ήλιο ή το κρύο, όπως ισοθερμικό κολάν, και επίσης ένα αδιάβροχο μπουφάν και αδιάβροχο παντελόνι, ακόμα και αν είναι καλοκαίρι.

Βασικές ανάγκες- είδη υγιεινής: Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μέσα στο σακίδιο παραπάνω από την επαρκή ποσότητα νερού και φαγητού που θα χρειαστείτε, ώστε να είστε καλυμμένοι σε κάθε περίπτωση. Μην ξεχάσετε ακόμα να πάρετε χαρτί υγείας και υγρά απολυμαντικά μαντηλάκια, εντομοαπωθητικά και σακούλες σκουπιδιών.

Πλοήγηση- επείγουσες καταστάσεις : Για την ασφαλή πλοήγησή σας, αλλά και σε περίπτωση που χαθείτε, είναι βασικό να έχετε μαζί σας φορτισμένο κινητό τηλέφωνο με αδιάβροχη θήκη, συσκευή με GPS, χάρτη της περιοχής, φακό, πυξίδα και κιάλια. Επίσης, χρήσιμη θα ήταν μια σφυρίχτρα. Τέλος, απαραίτητο είναι ένα κιτ φαρμακείου πρώτων βοηθειών.

Άλλα αντικείμενα: Κάποια άλλα αντικείμενα που πιθανόν να χρειαστείτε είναι ένα πολυεργαλείο ή μαχαίρι, σκηνή σε περίπτωση κατασκήνωσης αν δεν υπάρχει κάποιο καταφύγιο, υπνόσακος και κουβέρτες. Επιπρόσθετα, καλό είναι σε μεγάλες πεζοπορίες να έχετε αναπτήρες ή σπίρτα και προσάναμμα για να ανάψετε φωτιά. Αν επιθυμείτε να μαγειρέψετε, τότε μπορείτε να πάρετε και μαγειρικά σκεύη, γκαζάκι υγραερίου και όλα τα υπόλοιπα που χρειάζονται.

Τέλος, πολύ βολικά και βοηθητικά για την πεζοπορία είναι τα μπατόν. Είναι χρήσιμα για ανώμαλα εδάφη και ξεκουράζουν πολύ τα πόδια μας, αλλά και συνολικά όλο το σώμα και τον οργανισμό, αφού πιθανόν να υπάρχουν σημεία που θα πρέπει να λαχανιάζουμε από την κούραση. Είναι ελαφριά και εύχρηστα και μειώνουν το ρίσκο για ατυχήματα και πτώσεις, αφού μας κρατάνε σταθερούς.

Φυσικά αν επιλέξετε μία μικρή μη ορεινή πεζοπορία διάρκειας μίας ώρας πολλά από τα αντικείμενα που αναφέραμε δε θα χρειαστούν. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αυτός είναι ο βασικός εξοπλισμός που πρέπει να έχετε..απολαύστε το περπάτημα και τη φύση.