Κάμπινγκ: εξοπλισμός και ότι θα χρειαστείτε

Οι διακοπές με σκηνή είναι μία μοναδική εμπειρία που μας κάνουν ένα με τη φύση και το περιβάλλον, και που οποιοσδήποτε αξίζει να δοκιμάσει έστω και μία φορά στη ζωή του. Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται για κάμπινγκ, καθώς και κάποιες άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Αν αποφασίσετε να πάτε σε οργανωμένο κάμπινγκ, τότε θα χρειαστείτε να πάρετε λιγότερα πράγματα μαζί σας, καθώς εκεί θα παρέχονται διάφορες υπηρεσίες. Θα υπάρχει χώρος για να μπορείτε να κάθεστε, τουαλέτες, ντους και καντίνα. Στο ελεύθερο κάμπινγκ από την άλλη, θα πρέπει να έχετε προνοήσει για τις βασικές σας ανάγκες με άλλο τρόπο και δε θα είναι τόσο άνετα, αλλά θα αποζημιωθείτε από την αίσθηση ελευθερίας και την επιλογή του μέρους που θα κατασκηνώσετε.

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστείτε φυσικά μία σκηνή, και για να τη στήσετε πασαλάκια, σχοινάκια και σφυρί, ή μία μεγάλη πέτρα που συνήθως θα βρείτε εκεί. Καλό-αλλά όχι απαραίτητο- είναι επίσης να έχετε ένα δάπεδο που θα τοποθετήσετε από κάτω. Για να κοιμηθείτε, θα χρειαστείτε έναν υπνόσακο, ή για μεγαλύτερη άνεση ένα στρώμα αέρος για κάμπινγκ, που θα μπορείτε να φουσκώνετε με τρόμπα. Επίσης, μαξιλάρια, σεντόνια και κουβέρτες, ανάλογα με το κλίμα, και εντομοαπωθητικό για τα κουνούπια.

Πολύ βασικό αντικείμενο είναι ένας καλός φακός με έξτρα μπαταρίες, διότι μέσα στη σκηνή το βράδυ δε θα μπορείτε να δείτε καλά. Ο φακός μπορεί να κρεμαστεί στη κορυφή της σκηνής, ώστε να είναι τα χέρια σας ελεύθερα. Ακόμα, θα ήταν πολύ ξεκούραστο να πάρετε μαζί σας αναδιπλούμενες καρέκλες και τραπέζι για να χαλαρώνετε έξω από τη σκηνή σας, και βολικό επίσης θα ήταν ένα σχοινί απλώματος ρούχων.

Σχετικά με το ρουχισμό, θα πάρετε όλα τα απαραίτητα ρούχα και αξεσουάρ που χρειάζονται σε όλες τις διακοπές, αλλά θα φροντίσετε να έχετε επίσης κάποιο μπουφάν ή φούτερ αφού θα είστε σε εξωτερικό χώρο για το καλοκαίρι, ή ακόμα περισσότερα ζεστά ρούχα για άλλη εποχή. Το ίδιο ισχύει και για τα είδη υγιεινής, όλα τα απαραίτητα, και μην ξεχάσετε το χαρτί υγείας, αφού και στα οργανωμένα κάμπινγκ συνήθως δεν υπάρχει στις τουαλέτες.

Για το ελεύθερο κάμπινγκ, είναι πολύ σημαντικό να βρείτε μέρος με σκιά όλη την ημέρα σε όλη την επιφάνεια της σκηνής, αφού ο ήλιος θα τη μετατρέψει σε φούρνο, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε ιδρωμένοι και ταλαιπωρημένοι. Για αυτό και πιθανόν να χρειαστείτε μία τέντα ή μία σκηνή με προέκταση. Επίσης, να έχετε στο μυαλό σας ότι σε όσο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον πολιτισμό είστε, τόσο περισσότερα αντικείμενα θα χρειαστείτε.

Βασικά αντικείμενα για το ελεύθερο είναι επίσης ένα πολυεργαλείο ή μαχαίρι, μαγειρικά σκεύη και μαχαιροπίρουνα, γκαζάκι και φιάλες υγραερίου, ψησταριά, φορητό ψυγείο πάγου, εμφιαλωμένα νερά, σφραγισμένα βρώσιμα, σακούλες σκουπιδιών, φαρμακείο πρώτων βοηθειών, φάρμακα, λεκάνη πλυσίματος και αδιάβροχο μπουφάν.