Διαφορές μεταξύ του μπάσκετ της FIBA και του NBA

Το μπάσκετ είναι ένα δημοφιλές άθλημα που παίζεται σε όλο τον πλανήτη και έχει εκατομμύρια οπαδούς. Οι βασικοί κανόνες του παιχνιδιού είναι ίδιοι παντού, αλλά όσον αφορά το αμερικάνικο μπάσκετ, υπάρχουν κάποιες διαφορές τόσο στους κανόνες, όσο και στη φιλοσοφία του, που το κάνει να φαίνεται διαφορετικό σε σχέση με το ευρωπαϊκό και το διεθνές μπάσκετ, σε επαγγελματικό πάντα επίπεδο.

Το επίπεδο του μπάσκετ της Euroleague είναι σίγουρα πολύ υψηλό, αλλά το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου παραμένει το NBA. Αυτός είναι ο λόγος που όνειρο των περισσότερων παιχτών είναι μία μέρα να αγωνιστούν στις Η.Π.Α στο ΝΒΑ, και που πολλά αστέρια από την Ευρώπη και από άλλες χώρες καταλήγουν εκεί.

Η φιλοσοφία του ΝΒΑ, όπως και των αθλημάτων γενικότερα που παίζονται στην Αμερική, είναι πρωτίστως το θέαμα και η διασκέδαση των θεατών. Αυτό φυσικά δε θα ήταν δυνατόν εάν οι παίχτες δε βρίσκονταν σε εξαιρετική φυσική κατάσταση και δεν είχαν το ταλέντο που έχουν, καθώς και την απαραίτητη μπασκετική παιδεία που αρχίζει από τα κολλέγια.

Στο ΝΒΑ λοιπόν παίζεται πολύ πιο γρήγορο παιχνίδι από ότι στη Ευρώπη, με συνεχής ροή, πολλά καρφώματα και εντυπωσιακές φάσεις. Στην Ευρώπη από την άλλη έχουμε επίσης θέαμα, αλλά ο πρωταρχικός στόχος είναι η στρατηγική. Το παιχνίδι είναι πιο στατικό, με οργανωμένες άμυνες, συχνά με ζώνη. Επίσης, έχουμε περισσότερα φάουλ, τα οποία κάποιες φορές έχουν ως σκοπό να σταματήσουν το χρόνο.

Έτσι λοιπόν και οι κανόνες του παιχνιδιού είναι προσαρμοσμένοι ανάλογα με τη φιλοσοφία και τις δυνατότητες των παιχτών σε κάθε πρωτάθλημα. Ας δούμε κάποιες από τις πιο σημαντικές διαφορές των κανόνων μεταξύ του ΝΒΑ και της FIBA(Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης):

  1. Διάρκεια: Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι μεγαλύτερη στο ΝΒΑ, με 4 περιόδους των 12 λεπτών και συνολικά 48 λεπτά. Στη FIBA έχουμε 4 δεκάλεπτες περιόδους και συνολικά 40 λεπτά παιχνιδιού.
  1. Τρίποντο: Στο ΝΒΑ οι μπασκετμπολίστες είναι ακόμα πιο εύστοχοι, και έτσι η γραμμή του τρίποντου βρίσκεται στα 7,24 μέτρα, σε αντίθεση με τη FIBA που ορίζει τη γραμμή στα 6,75 μέτρα.
  1. Φάουλ: Στο ΝΒΑ έχουμε αποβολή ενός παίχτη στα 6 φάουλ ή στα 2 με τεχνική ποινή, ενώ σε διεθνές επίπεδο είναι στα 5 συνολικά. Επίσης, στο διεθνές έχουμε εκτέλεση 2 βολών σε κάθε φάουλ που γίνεται από την τέταρτη περίοδο και μετά, ενώ στο NBA 2 βολές έχουμε μετά το τέταρτο συνολικά ομαδικό φάουλ, ή στα τελευταία 2 λεπτά κάθε περιόδου. Εξαίρεση αποτελούν τα επιθετικά φάουλ και στα δύο σετ κανόνων.
  1. Άμυνα ζώνης: Η άμυνα ζώνης επιτρέπεται στο ΝΒΑ, αλλά με τον όρο ότι ο παίχτης που βρίσκεται στην ζώνη δεν επιτρέπεται να παραμείνει εκεί για πάνω από 3 δευτερόλεπτα χωρίς να μαρκάρει κάποιον αντίπαλο παίχτη. Στο διεθνές μπάσκετ δεν υπάρχει κανένας τέτοιος περιορισμός.
  1. Διάρκεια κατοχής μπάλας: Οι κανόνες του ΝΒΑ και της FIBA υπαγορεύουν ότι μία ομάδα έχει 24 δευτερόλεπτα χρόνο να ολοκληρώσει την επίθεσή της. Η διαφορά είναι ότι η FIBA επιτρέπει μόνο 14 δευτερόλεπτα κατοχή μπάλας μετά από επιθετικό ριμπάουντ, ενώ στο ΝΒΑ δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.