Γιατί τα eSports είναι τόσο δημοφιλή;

Η δραματική πρόοδος της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει πολλά καινούργια επαγγέλματα, κάποια εκ των οποίων θα μπορούσαν να ακούγονται το λιγότερο κωμικά στα αυτιά ενός ανθρώπου που μεγάλωσε στον 20ο αιώνα. Πλέον, μπορείς να βγάλεις χρήματα βγάζοντας φωτογραφίες στα ταξίδια σου, δημιουργώντας βίντεο στην άνεση του σπιτιού σου, και φυσικά, συμμετέχοντας στα eSports.

Κάτι που δεν είναι αρκετά γνωστό, είναι το γεγονός πως η ιδέα ενός διαγωνισμού βιντεοπαιχνιδιού για χρηματικό έπαθλο, γεννήθηκε το 1972 στο πανεπιστήμιο του Stanford. Με την είσοδο του ίντερνετ στα βιντεοπαιχνίδια τη δεκαετία του 90’, σειρά πήραν εταιρείες όπως η Nintendo για να δημιουργήσουν διαγωνισμούς και τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Σήμερα, γίνονται τουρνουά για επαγγελματίες gamers για κάποια από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια μερικά εκ των οποίων τα League of Legends, Dota 2, Call of Duty, και Counter Strike.

Τι είναι λοιπόν αυτό που έχει κάνει τα eSports να γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και πιο δημοφιλή;

Αποτελούν όντως μία μορφή αθλήματος

Πολλοί είναι αυτοί που διαφωνήσουν, όμως, όπως κάθε άλλο άθλημα, τα eSports απαιτούν προπόνηση, τακτική, γνώση του αντικειμένου σε βάθος, συμβαίνουν είτε ατομικά είτε σε ομάδες, περιλαμβάνουν χορηγούς, και περιλαμβάνουν συναγωνισμό. Απλώς, δεν απαιτούν σωματική αλλά πνευματική άσκηση. Η ανταγωνιστική τους φύση, και το γεγονός πως απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, μας βοηθάει να καταλάβουμε το γιατί κάποιος θα ήθελε να το κάνει αυτό επαγγελματικά.

Ικανοποιητικές αμοιβές

Σκεπτόμενοι το ότι οι περισσότεροι διαγωνιζόμενοι ξεκινούν ως έφηβοι, οι χρηματικές αμοιβές είναι πολύ πιο ικανοποιητικές από τα χρήματα που θα κέρδιζε ένας μέσος μαθητής ή  φοιτητής. Ένας επαγγελματίας που έχει χορηγό και ανήκει σε ομάδα, μπορεί να βγάλει από κάποιες δεκάδες χιλιάδες δολάρια μέχρι και κάποια εκατομμύρια ετησίως. Όλα αυτά, χωρίς τα βραβεία. Πιο συγκεκριμένα, στο τουρνουά “The International” για το Dota 2, προσφέρεται το γενναιόδωρο ποσό των 10,8$ εκατομμυρίων στην νικητήρια ομάδα.

Από κοινωνιολογική άποψη

Μέχρι τώρα, τα συμβατικά αθλήματα απευθύνονται στερεοτυπικά στους αθλητικούς, τους κοινωνικούς, τους δημοφιλείς στο σχολείο. Τα eSports από την άλλη, δίνουν ένα πάτημα σε αυτούς που είναι στο περιθώριο για την εμφάνισή τους, για την εσωστρεφικότητά τους, μία ευκαιρία που δεν είχαν πιο πριν.

Αν σκεφτούμε όλα τα παραπάνω, και το γεγονός πως τα βιντεοπαιχνίδια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, στους κατοίκους κάθε χώρας, σε κάθε άτομο που του αρέσει να ασχολείται και θέλει να το δουλέψει παραπάνω, δεν μπορούμε να απορήσουμε για το γιατί τα eSports είναι τόσο δημοφιλή. Και απ’ ότι φαίνεται, αυτή είναι μόνο η αρχή.