Το ψάρεμα είναι μία “ζεν” δραστηριότητα που σας προτείνουμε αν θέλετε να χαλαρώσετε και να γεμίσετε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο σας. Για την προετοιμασία του, αλλά και κατά τη διάρκεια του, χρειάζεται ηρεμία, υπομονή και αργές κινήσεις. Σε συνδυασμό με την ομορφιά της θάλασσας και τη φύσης, μπορεί να γίνει το ιδανικό χόμπι για τον καθένα από εσάς.
Υπάρχουν βέβαια πολλά είδη ψαρέματος, διαφορετικές τεχνικές, δολώματα και μυστικά που το κάνουν να φαίνεται σαν μία ολόκληρη επιστήμη. Φανταστείτε ότι οι καλύτεροι ψαράδες έχουν αποκτήσει εμπειρία ύστερα από δεκαετίες, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα σίγουρο. Γι’ αυτό και αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε, θα πρέπει να αποδεχτείτε ότι κάποιες φορές θα γυρίσετε με άδεια χέρια και να είστε εντάξει με αυτό.
Εφόσον διαθέτετε πλωτό σκάφος, τότε διευρύνονται αρκετά οι επιλογές σας. Μπορείτε να ενημερωθείτε και να ψάξετε για τα καλύτερα σημεία ψαρέματος, να ψαρέψετε με πετονιά καθετί στα βαθιά, να κάνετε ψάρεμα με συρτή(δηλαδή ενώ κινείται το σκάφος), με δίχτυα και διάφορα άλλα μέσα. Αν όμως δεν έχετε δεν πειράζει, αφού μπορείτε να κάνετε παράκτιο ψάρεμα με καλάμι, από παραλίες, βράχια, προβλήτες και λιμανάκια.
Σε κάθε περίπτωση, βασικό εργαλείο που πρέπει να αγοράσετε για να ψαρέψετε είναι ένα καλάμι. Μπορείτε να ψαρέψετε βέβαια και με πετονιά σε κουλούρα χωρίς καλάμι, αλλά δε θα είναι τόσο βολικό και ξεκούραστο, θα παίρνει περισσότερη ώρα να τραβήξετε την πετονιά με ρίσκο να φύγει το ψάρι, και είναι πιθανόν να σας μπλεχτεί η πετονιά ή τα αγκίστρια, κάτι που είναι ένας μικρός μπελάς.
Καλάμια υπάρχουν πολλών ειδών και σε διάφορα μεγέθη. Επιλέξτε για αρχή κάποιο απλό και ελαφρύ, όχι πολύ ακριβό. Γεμίστε την πετονιά σας μέσα στο καρούλι και κάνετε τους απαραίτητους κόμπους αργά και ήρεμα. Καλό είναι να βρέξετε λίγο την πετονιά στο σημείο που γίνονται οι κόμποι, ώστε να υπάρχει λίπανση. Προσέξτε να αλλάζετε τα αγκίστρια σας κάθε φορά που πάτε για ψάρεμα και να ελέγχετε αν έχουν χάσει την αιχμηρότητά τους.
Όσον αφορά τα δολώματα υπάρχει μεγάλη ποικιλία, και καλή ιδέα είναι να έχετε μαζί σας δύο ή τριών ειδών για περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Από σκουλήκια, προτιμήστε να πάρετε για αρχή ακροβάτη ή αμερικάνο, που δολώνονται εύκολα και προσελκύουν πολλών ειδών ψάρια. Εναλλακτικά, για ψάρεμα από την ακτογραμμή καλή επιλογή είναι η ζωντανή γαριδούλα ή και η κατεψυγμένη για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Όταν τσιμπήσει το ψάρι, προσπαθήστε να φέρετε το καλάμι παράλληλα με την επιφάνεια της θάλασσας και τραβήξτε προς τα επάνω σχετικά απότομα. Το καλάμι σας μπορείτε να το τοποθετήσετε σε βάση σε γωνία 45 μοιρών αν δε θέλετε να το κρατάτε όλη την ώρα. Καθαρίζετε το από την άμμο και συντηρήστε το μακριά από ήλιο και υγρασία. Και πάνω από όλα, απολαύστε την όλη διαδικασία.